cataract surgery

ניתוחי קטרקט

מהו קטרקט

בפשטות?

קטרקט (ירוד בעברית) הינו תהליך טבעי של התעכרות העדשה עם הגיל אשר גורם לירידה הדרגתית בראיה. העדשה נמצאת באופן טבעי בתוך קופסית עדינה התלויה על מיתרים (zonules – מעין חוטים דקים) המחוברים לקירות העין. כשאנחנו נולדים, באופן תקין, העדשה הטבעית שקופה לחלוטין. עם הגיל העדשה מאבדת את שקיפותה והופכת לעכורה ולכן הראיה נחלשת גם כן, ממש כפי שמנסים להסתכל החוצה דרך חלון זכוכית לא נקי.

ניתוח הקטרקט

העדשה נמצאת באופן טבעי בתוך קופסית עדינה התלויה על מיתרים המחוברים לקירות העין. במהלך הניתוח, מבוצעים פתחים מיקרוסקופיים אשר דרכם פותחים את הקופסית, מפוררים ושואבים את העדשה הטבעית מתוך הקופסית ומשתילים עדשה מלאכותית נקיה לתוך הקופסית הקיימת.

הניתוח מבוצע במרבית המקרים בהרדמה מקומית בטיפות עיניים, ללא צורך באשפוז. משך הניתוח ההמוצע נטו הינו כ-20 דקות (כתלוי בדרגת הקטרקט). בסוף הניתוח לאחר קבלת הדרכה מפורטת, המטופל משוחרר לביתו.
הניתוח מבוצע על עין אחת בלבד ולא נהוג בישראל לבצע את הניתוח בשתי העיניים בבת אחת.

לאחר הניתוח מבוצעות בדיקות למעקב אחר העין המנותחת. בדיקה ראשונה מתבצעת למחרת הניתוח ובדר"כ מתבצעת בדיקה נוספת כשבוע עד שבועיים לאחר מועד הניתוח.

ניתוח קטרקט

בלייזר

ניתוח קטרקט בלייזר הינו השיטה החדשנית יותר לניתוח הקטרקט המסורתי. בשיטה זו, בתחילת הניתוח, מתווסף שלב נוסף אשר מבוצע ע"י מכשיר הלייזר עצמו. לפי בחירת הרופא המנתח, הלייזר יכול לבצע מספר פעולות על הקרנית והעדשה עוד לפני תחילת הניתוח. הפעולות הן: יצירת פתחי הכניסה לעין בצורה מדוייקת, יצירת חתכים בקרנית בכדי להקטין צילינדר קרניתי (אסטיגמטיזם), חיתוך של הקופסית הקדמית של השקית אשר מכילה את העדשה העכורה שאותה רוצים להוציא מהעין, פירוק העדשה לחלקים קטנים לפני הניתוח.

פעולות אלו נעשות בצורה מדוייקת ע"י מכשיר הלייזר ובכך יכולות לשפר את התוצאה הסופית של הניתוח. לאחר ביצוע פעולות אלו, המנתח ממשיך את הניתוח בצורה ידנית ומשלים את יתרת שלבי הניתוח.

ניתוח קטרקט בלייזר נחשב בטוח עם אחוז סיבוכים נמוך ביותר אך לא בהכרח מתאים לכל מטופל מאחר וישנם מצבים מסויימים אשר לא יאפשרו שימוש בטכניקה זו. התאמת הטיפול עבור המטופל והחלטה על טכניקה ניתוחית תבוצע בבדיקה המקדימה ע"י הרופא המנתח (טרום ניתוח) ובשיחה ודיון עם המטופל.

שאלות נפוצות

משך הניתוח נטו בהרדמה מקומית אורך בממוצע כ-15 דקות.

ההחלמה מהניתוח מהירה והמטופל בדרך כלל יכול לחזור לפעילות שגרתית בתוך יום יומיים ממועד הניתוח תוך המנעות מפעילות גופנית מאומצת או הרמת משאות כבדים למשך מספר שבועות. לאחר הניתוח המטופל יתבקש להרכיב מגן פלסטי שקוף על העין המנותחת רק בזמן שינה וזאת בכדי להגן על העין בזמן השינה עצמה. כמו כן, לאחר הניתוח יש לזלף טיפות עיניים בכדי למנוע זיהום או דלקת למשך כחודש ימים. 

לאחר הניתוח ישנם שני מועדי ביקורת – הראשונה כיממה לאחר הניתוח והשניה כשבוע עד שבועיים ממועד הניתוח. ישנה חשיבות עליונה להופיע לבדיקות אלו. 

למרות שניתוח קטרקט נחשב לניתוח יחסית בטוח עם למעלה מ-99% אחוזי הצלחה, עדיין, כבכל פעולה כירורגית פולשנית, ישנם סיבוכים אפשריים. סיבוכים אלו כוללים זיהום, דימום או הפרדות רשתית אשר יכולים להוביל לאובדן ראיה מוחלט, סיבוכים אחרים כמו עליית לחץ תוך עיני לאחר הניתוח או התעכרות של הקרנית. למרבית סיבוכים אלו ישנו פתרון טיפולי או ניתוחי אך חשוב לזכור כי מדובר בסיבוכים של 0.3%. במעמד הבדיקה הטרום ניתוחית ולאחר קבלת הסבר בעל פה, המטופל יקבל טופס הסכמה לפני הניתוח עצמו לעיון בביתו טרם מועד הניתוח.
לינק טופס הסכמה לניתוח להורדה 

ישנה תופעה שנקראת "קטרקט משני". במקרה זה, העדשה המלאכותית שהושתלה נשארת שקופה אבל הקופסית שמחזיקה אותו מאבדת את השקיפות שלה ובכך נגרמת ירידה איטית בראיה. תופעה זו מתרחשת במרבית מנותחי קטרקט במרוצת השנים ואינה נחשבת כסיבוך אלא תופעה טבעית של גוף האדם (זהו תהליך שנובע מצמיחה של תאים שגדלים על הקופסית עצמה). 

במקרה זה, הטיפול הוא לא ניתוחי אלא טיפול מרפאתי בלייזר מסוג יאג (laser yag capsulotomy) אשר נועד לנקות את הקופסית בחלקה האחורי אשר חוסם את ציר הראיה המרכזי. הטיפול נעשה בהרדמה מקומית עם טיפות ואורך דקות ספורות וכמעט ללא סיבוכים. לאחר הפעולה ניתן להבחין בשדה הראיה חלקיקים זזים בעין אשר הינם חלקיקי הקופסית אשר הלייזר פורר לחתיכות. חלקיקים אלו יספגו לבד בעצמם והמטופל באופן כמעט מייד יחוש או השיפור בראיה.  

נכון להיום הפתרון הוא ניתוחי. הסיבה לכך פשוטה מאחר והעדשה העכורה חוסמת את קרני האור ולכן הראיה יורדת. מטרת הניתוח היא לנקות את העדשה העכורה ואין חלופה לא ניתוחית אשר יכולה להביא לתוצאה דומה. 

כל ניתוחי הקטרקט כלולים בפוליסת הביטוח עם הבדלים קלים בין הפוליסות השונות. לאחר בדיקת התאמה, צוות המרפאה יסייע במילוי הטפסים הרלוונטיים וליווי המטופל מול הגורם המבטח לאורך כל התהליך. 

לא ענינו לכם על השאלה?